fredag

3. Hva skal man så gjøre ?

Tips etc.

I ettertid er det veldig lett å være etterpåklok. Jeg ser likevel at det var flere ting jeg gjorde feil, og som jeg kanskje kan klandres for. Jeg gjorde ingen forundersøkelser når det gjaldt behandlingen, det var tilstrekkelig for meg at lovnadene som ble gitt under konsultasjonen forespeilet et resultat som jeg ønsket meg. Jeg satt meg ikke inn i metoden som skulle brukes utover det klinikken informerte om, og stilte heller ingen kritiske spørsmål. Til mitt forsvar ble jeg veldig preget av kommentarer fra klinikkens personale som "oj, her var det store viker, og du som er så ung" "hmmm, vi skal nok få fikset dette, vi bare gir deg en lavere hårlinje". Jeg var så fokusert på "problemet" når jeg kontaktet Klinikk Haugesund, at dette nok blokkerte for en mer sunn og objektiv innstilling. Kommentarene gjorde også sitt til at jeg ble pushet i retning av operasjon. Reklamen deres overbeviste også. Når det er snakk om så alvorlige inngrep tenker man ikke at det pyntes på sannheten. Det skjer jo i Norge, og her er jo alle ærlige...

At hårlinjen endrer seg er helt naturlig. Med hånden på hjertet, jeg ville aldri aldri foretatt en behandling, ikke bare fordi resultatet ble så forferdelig, men det opptar også så utrolig med tankekapasitet. Det ødelegger virkelig livet ens. Og, uansett hva folk prøver å overbevise deg om; en operasjon kan aldri gi deg hva du fra naturen har fått. Tetthet og plassering vil alltid bære preg av å være menneske-skapt. Det koster også en god del penger å la seg behandle, noe som da også er grunnen til at det er en så lukrativ bransje.
Går det gale er du merket for livet, selv om det kan kanskje forbedres, men dette igjen koster osv. Så det blir en ond sirkel av tanker, penger og forringet livskvalitet. Selv i dag føler jeg ikke at det går an å beskrive den avskyen jeg føler mot Klinikk Haugesund. Tidligere var jeg et rolig og avbalansert menneske, men operasjonen har virkelig forandret psyken min. Jeg ville ikke ønsket min verste fiende å oppleve det jeg har opplevd.

Likevel, det er jo gjerne slik at kun brent barn skyr ilden. Så skulle du likevel ha bestemt deg for å gjennomgå en behandling følger en liste med råd på veien. Den er basert på personlig erfaring samt ting jeg har lest her og der.

- Ikke velg den såkalte strip-metoden, uansett hvilke ord som brukes for å beskrive den, mikro, enkelt, arr-fritt, nesten usynlig, lett å dekke til, merker/ser ingen ting. I tillegg gir denne behandlingen arr, ømhet osv. Dette blir du heller ikke kvitt. Så hvis du en dag bestemmer deg for å skinne deg, må du være forberedt på at arret blir fullt synlig.

- Velg en klinikk som KUN driver med hårtransplantasjon. Jo flere baller de har i luften, jo mer er det som måtte være av kunnskap og kompetanse fordelt utover tilbudene deres.

- Undersøk klinikkens rykte. Både ved å spørre dem ut, ang. klager, misfornøye kunder osv. Spør hvor lang erfaring, antall operasjoner de har. Søk også på google, klinikkens navn, gjerne i kombinasjon med den ønskede behandlingen du vil ha, samt ord som "misfornøyd, klage, dårlig behandling osv." Søk på klinikken og legens navn. Leste et sted at finner man noe snusk om vedkommende må man bare styre unna. Erfaring viser visst at kun et fåtall av de feilbehandlede gidder å informere om det, så for hver leste klage, masse unevnt.

- Be om referanser, folk du kan ringe til, folk du kan oppsøke og faktisk få se resultatet av. Det holder ikke å bli forelagt bilder, disse kan manipuleres og tilpasses resultatet man vil ha. Mitt resultat, tatt i det rette lyset, med tildekning på de verste områdene kan synes som akseptabelt. Men, det er ikke dermed sagt at det er i nærheten av å være tilfredstillende.

- Har lest at menn er generellt dyktigere, og det tror jeg også stemmer. Så kjør safe her. Forsikre deg om at de er plastiske kirurger. Jeg ble behandlet av en Øre-nese og hals spesialist. Det er jo rimelig åpenbart, det ligger i tittelen, at vedkommende ikke har særlig god kunnskap og erfaring. Men, jeg lot koblet ikke her, på tidspunktet jeg bestemte meg for å behandle meg kunne vedkommende vært en sykepleier uten at jeg hadde mukket. Jeg ble forespeilet et resultat, og som nevnt tidligere, jeg er/var tillitsfull.

- Få en skriftlig kontrakt med hva behandlingen skal gå ut på, hvordan resultatene skal bli osv. Da stiller du mye sterkere i en evt. klagesak.
Her vil nok mange vegre seg, nettopp fordi de VET at man ikke kan garantere noe som helst, så vær kritisk med hva du blir lovet.

- Undersøk klagemuligheter/hvem man skal henvende seg til dersom noe går galt. I Norge er det helsemyndighetene, fylkeslegen, i utlandet kan jo dette være annerledes.

Lykke til!

3 kommentarer:

Folicle sa...

Hei. Det er godt å se at det endelig begynner å komme kritisk informasjon om disse klinikkene på nettet.

Jeg deler mange av dine erfaringer fra andre useriøse klinikker. Mine arr og psykiske plager stammer fra Nobel Clinic i London og New Hair Clinic i Sverige. Årsakene er de samme: Arr i nakken, "dukkehår," rar vinkel på håret og ujevn plassering med tomme, hårfrie områder.

Jeg har skrevet om mine egne erfaringer her:
- Unngå Nobel Clinic til enhver pris
- Strip-transplantasjon hos New Hair Clinic i Sverige

Min løsning ble at jeg til slutt fant en dyktig kirurg som har hjulpet meg å skjule arret mitt og bedre hårlinjen min. Les mer her: FUE hårtransplantasjon hos Dr. Mohammad Mazhar Hussain

Det gjenstår fortsatt mye før jeg kan føle meg helt "normal" igjen. Som deg hater jeg fortsatt å bade eller få håret vått, og jeg bruker fortsatt masse energi på å ordne håret slik at de gamle operasjonene ikke skal synes.

Likevel hjalp det masse å få kamuflert arret mitt i nakken. Før bekymret jeg meg masse for dette, hatet å sitte foran andre på forelesninger osv. Dette tenker jeg nesten ikke på lenger, og det er en stor lettelse.

Jeg tok også mot til meg og snakket med kjæresten min om dette før jeg dro til Dr. Hussain første gang. Det var skikkelig vanskelig etter å ha holdt det hemmelig i så mange år, men var en kjempelettelse for meg. Og hun hadde selvfølgelig skjønt at jeg hadde transplantert hår for lenge siden uansett.

Jeg planlegger en ny operasjon hos Dr. Hussain til høsten en gang for å jobbe videre med hårlinjen og håret på toppen av hodet.

Etter det har jeg faktisk tro på at jeg omsider skal bli fornøyd og at jeg skal slutte å bekymre meg så mye. Fingers crossed. :-)

Anonym sa...

Flott side dette!
Jeg skal prøve å spre budskapet!

Anonym sa...

Hallo!

Jeg er er 19 år og har mye av de samme problemene som deg. Jeg kjente meg veldig igjen når jeg leste det med russetiden og frykten for å bli våt slik at hårtapet vill bli synlig.

Jeg valgte å prøve det meste får jeg gikk så langt som hårtransplantasjon og går nå på Propecia slik som du. Lurte litt på hvordan det fungerer for deg? Etter 3 mnd begynte jeg å miste betydelig mindre hår og jeg har nå gått på det i ca 6 mnd. Jeg håper at det etter hvert begynner å vokse tilbake hår også, har det gjort det for deg?